Page 21 of 32

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

PostPosted: 16 Jul 2011, 12:33
by llk2k6
Hello, I'm using Windows 7 64-bit installing to the default directory (C:\Program Files (x86)\MagicTG) and I can't launch the launcher or Shandalar yet everything else works fine. Anyone else run into this problem and if so how do I fix it?

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

PostPosted: 16 Jul 2011, 18:26
by Huggybaby
Did you install using Run as Administrator?

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

PostPosted: 16 Jul 2011, 19:03
by llk2k6
Huggybaby wrote:Did you install using Run as Administrator?
Tried running as admin and not to no effect.

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

PostPosted: 16 Jul 2011, 20:19
by Sonic
A trick in Vista is to switch off the 'User Account Control' in the system settings before you run the game. I can only assume Win7 has this same setting.

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

PostPosted: 17 Jul 2011, 18:36
by llk2k6
Sonic wrote:A trick in Vista is to switch off the 'User Account Control' in the system settings before you run the game. I can only assume Win7 has this same setting.
Already had UAC off due to a conflict with another game.
edit: Are there any known conflicts? Like w/ ATI cards or MS Security Essentials?

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

PostPosted: 19 Jul 2011, 21:51
by Sonic
llk2k6 wrote:
Sonic wrote:A trick in Vista is to switch off the 'User Account Control' in the system settings before you run the game. I can only assume Win7 has this same setting.
Already had UAC off due to a conflict with another game.
edit: Are there any known conflicts? Like w/ ATI cards or MS Security Essentials?
None known, but I'd have some suspicions with MS Security Essentials.
You have to remember this is an old 'heavily patched' 16-bit program, and getting it to run on any new version of Windows is a bit hit and miss to say the least.
Any background program, including virus checkers, which checks the possible legality of any system calls a program makes could throw up any number of problems.

Try adding the offending programs to the exclusion list, if there is one.

Hope that helps :)

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

PostPosted: 21 Jul 2011, 17:57
by Huggybaby
I don't know of any repeatable problems in Windows 7. The only exception might be if there was something introduced with SP1. But again, we've had no problem reports that are consistent.

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

PostPosted: 25 Jul 2011, 23:30
by Elgatozorro
I have installed the game on my windows xp computer and it does not crash however i see no text anywhere including on the installer. Can anyone give me a fix for this?

*Edit* I update my drivers and the text now shows. It is really slow and as soon as i enter the game it crashes with this error

Assertion Error
File-> d:\newmagic\multiplayer\sid\glue.c, Line->864
Could Not Load Daves Extra Cool Timer

Please Call MPS Customer Support 1-510-522-1167

**I have no idea what this error means or why it shows up. The game is installed in C:\Program Files\MagicTG
I followed instructions by downloading the custom installer through torrents and mounting the image on a virtual drive. I also updated the cardartnew file like the instructions said.

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

PostPosted: 26 Jul 2011, 02:58
by Sonic
Elgatozorro wrote:I have installed the game on my windows xp computer and it does not crash however i see no text anywhere including on the installer. Can anyone give me a fix for this?
One trick that's know to work for the missing text, is to disable the 'Visual Themes'

Create a shortcut for the program causing the problem - setup.exe, Magic.exe, Shandalar.exe.

Right click on the shortcut, go to 'Properties' at the bottom of the menu, and then in the 'Compatibility' tab, tick the 'Disable visual themes' box.

You just have to launch the programs from their shortcuts after that.

Hope that helps.

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

PostPosted: 01 Aug 2011, 02:10
by CarlPH
llk2k6 wrote:Hello, I'm using Windows 7 64-bit installing to the default directory (C:\Program Files (x86)\MagicTG) and I can't launch the launcher or Shandalar yet everything else works fine. Anyone else run into this problem and if so how do I fix it?
I was running Windows 7 64-bit home and had this same problem. Everything works fine except the launcher and shandalar. And luckily I found the fix just yesterday.

The trick is, to include MTGlauncher.exe and Shandalar.exe as exceptions to Window 7's Data Execution Prevention(DEP).

Note: You must have administrator access to do this

Go to My computer > Right click it and click Properties
At the left part of your window click > remote setttings
Click the Advanced Tab
Under Performance > Click Settings (the uppermost most button)
Now Click the Data Execution Prevention (DEP) tab
Select
o Turn on DEP for all programs and services except those I select

click add, and browse your MagicTG Folder(Game installation folder) and select MTGlauncher.exe

click add again then select Shandalar.exe

I tested this myself and shandalar should now work fine on your Windows 7 system

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

PostPosted: 01 Aug 2011, 19:08
by Sonic
Useful info - thanks for that. :)

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

PostPosted: 02 Aug 2011, 00:41
by llk2k6
CarlPH wrote:
llk2k6 wrote:Hello, I'm using Windows 7 64-bit installing to the default directory (C:\Program Files (x86)\MagicTG) and I can't launch the launcher or Shandalar yet everything else works fine. Anyone else run into this problem and if so how do I fix it?
I was running Windows 7 64-bit home and had this same problem. Everything works fine except the launcher and shandalar. And luckily I found the fix just yesterday.

The trick is, to include MTGlauncher.exe and Shandalar.exe as exceptions to Window 7's Data Execution Prevention(DEP).

Note: You must have administrator access to do this

Go to My computer > Right click it and click Properties
At the left part of your window click > remote setttings
Click the Advanced Tab
Under Performance > Click Settings (the uppermost most button)
Now Click the Data Execution Prevention (DEP) tab
Select
o Turn on DEP for all programs and services except those I select

click add, and browse your MagicTG Folder(Game installation folder) and select MTGlauncher.exe

click add again then select Shandalar.exe

I tested this myself and shandalar should now work fine on your Windows 7 system
Yep, that worked! Thanks a ton.

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

PostPosted: 02 Aug 2011, 07:21
by Huggybaby
Excellent news! Thanks for the report and thanks esp. CarlPH. 8)

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

PostPosted: 08 Aug 2011, 19:54
by Talonblaze
Having an issue with connectivity for multiplayer and followed the instructions to the letter.
What we get everytime we try to connect to the host is;
"E009:Sorry, but I can't create a DirectPlay session on that service provider."

This still happens even when using hamachi and changing the port number of manalink.ini.

Our Manalink version is 2.0

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

PostPosted: 10 Aug 2011, 21:20
by Sonic
Talonblaze wrote:Having an issue with connectivity for multiplayer and followed the instructions to the letter.
What we get everytime we try to connect to the host is;
"E009:Sorry, but I can't create a DirectPlay session on that service provider."

This still happens even when using hamachi and changing the port number of manalink.ini.

Our Manalink version is 2.0
Have you tried installing the Multiplayer Files from the first post in this thread? They can sometimes help.

Here's the link:

http://www.mediafire.com/?jnmlywtrj2z