It is currently 19 Apr 2021, 02:20
   
Text Size

Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

MicroProse's Shandalar Campaign Game, now with new cards & a new look!

Moderators: BAgate, drool66, stassy, Aswan jaguar, gmzombie, CCGHQ Admins

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

Postby llk2k6 » 16 Jul 2011, 12:33

Hello, I'm using Windows 7 64-bit installing to the default directory (C:\Program Files (x86)\MagicTG) and I can't launch the launcher or Shandalar yet everything else works fine. Anyone else run into this problem and if so how do I fix it?
llk2k6
 
Posts: 4
Joined: 16 Jul 2011, 12:28
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

Postby Huggybaby » 16 Jul 2011, 18:26

Did you install using Run as Administrator?
User avatar
Huggybaby
Administrator
 
Posts: 3123
Joined: 15 Jan 2006, 19:44
Location: Finally out of Atlanta
Has thanked: 619 times
Been thanked: 574 times

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

Postby llk2k6 » 16 Jul 2011, 19:03

Huggybaby wrote:Did you install using Run as Administrator?
Tried running as admin and not to no effect.
llk2k6
 
Posts: 4
Joined: 16 Jul 2011, 12:28
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

Postby Sonic » 16 Jul 2011, 20:19

A trick in Vista is to switch off the 'User Account Control' in the system settings before you run the game. I can only assume Win7 has this same setting.
Working On: Life, the Universe, and Everything.
User avatar
Sonic
Apprentice
 
Posts: 827
Joined: 27 Feb 2010, 00:37
Has thanked: 3 times
Been thanked: 160 times

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

Postby llk2k6 » 17 Jul 2011, 18:36

Sonic wrote:A trick in Vista is to switch off the 'User Account Control' in the system settings before you run the game. I can only assume Win7 has this same setting.
Already had UAC off due to a conflict with another game.
edit: Are there any known conflicts? Like w/ ATI cards or MS Security Essentials?
llk2k6
 
Posts: 4
Joined: 16 Jul 2011, 12:28
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

Postby Sonic » 19 Jul 2011, 21:51

llk2k6 wrote:
Sonic wrote:A trick in Vista is to switch off the 'User Account Control' in the system settings before you run the game. I can only assume Win7 has this same setting.
Already had UAC off due to a conflict with another game.
edit: Are there any known conflicts? Like w/ ATI cards or MS Security Essentials?
None known, but I'd have some suspicions with MS Security Essentials.
You have to remember this is an old 'heavily patched' 16-bit program, and getting it to run on any new version of Windows is a bit hit and miss to say the least.
Any background program, including virus checkers, which checks the possible legality of any system calls a program makes could throw up any number of problems.

Try adding the offending programs to the exclusion list, if there is one.

Hope that helps :)
Working On: Life, the Universe, and Everything.
User avatar
Sonic
Apprentice
 
Posts: 827
Joined: 27 Feb 2010, 00:37
Has thanked: 3 times
Been thanked: 160 times

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

Postby Huggybaby » 21 Jul 2011, 17:57

I don't know of any repeatable problems in Windows 7. The only exception might be if there was something introduced with SP1. But again, we've had no problem reports that are consistent.
User avatar
Huggybaby
Administrator
 
Posts: 3123
Joined: 15 Jan 2006, 19:44
Location: Finally out of Atlanta
Has thanked: 619 times
Been thanked: 574 times

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

Postby Elgatozorro » 25 Jul 2011, 23:30

I have installed the game on my windows xp computer and it does not crash however i see no text anywhere including on the installer. Can anyone give me a fix for this?

*Edit* I update my drivers and the text now shows. It is really slow and as soon as i enter the game it crashes with this error

Assertion Error
File-> d:\newmagic\multiplayer\sid\glue.c, Line->864
Could Not Load Daves Extra Cool Timer

Please Call MPS Customer Support 1-510-522-1167

**I have no idea what this error means or why it shows up. The game is installed in C:\Program Files\MagicTG
I followed instructions by downloading the custom installer through torrents and mounting the image on a virtual drive. I also updated the cardartnew file like the instructions said.
Elgatozorro
 
Posts: 1
Joined: 25 Jul 2011, 23:27
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

Postby Sonic » 26 Jul 2011, 02:58

Elgatozorro wrote:I have installed the game on my windows xp computer and it does not crash however i see no text anywhere including on the installer. Can anyone give me a fix for this?
One trick that's know to work for the missing text, is to disable the 'Visual Themes'

Create a shortcut for the program causing the problem - setup.exe, Magic.exe, Shandalar.exe.

Right click on the shortcut, go to 'Properties' at the bottom of the menu, and then in the 'Compatibility' tab, tick the 'Disable visual themes' box.

You just have to launch the programs from their shortcuts after that.

Hope that helps.
Working On: Life, the Universe, and Everything.
User avatar
Sonic
Apprentice
 
Posts: 827
Joined: 27 Feb 2010, 00:37
Has thanked: 3 times
Been thanked: 160 times

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

Postby CarlPH » 01 Aug 2011, 02:10

llk2k6 wrote:Hello, I'm using Windows 7 64-bit installing to the default directory (C:\Program Files (x86)\MagicTG) and I can't launch the launcher or Shandalar yet everything else works fine. Anyone else run into this problem and if so how do I fix it?
I was running Windows 7 64-bit home and had this same problem. Everything works fine except the launcher and shandalar. And luckily I found the fix just yesterday.

The trick is, to include MTGlauncher.exe and Shandalar.exe as exceptions to Window 7's Data Execution Prevention(DEP).

Note: You must have administrator access to do this

Go to My computer > Right click it and click Properties
At the left part of your window click > remote setttings
Click the Advanced Tab
Under Performance > Click Settings (the uppermost most button)
Now Click the Data Execution Prevention (DEP) tab
Select
o Turn on DEP for all programs and services except those I select

click add, and browse your MagicTG Folder(Game installation folder) and select MTGlauncher.exe

click add again then select Shandalar.exe

I tested this myself and shandalar should now work fine on your Windows 7 system
CarlPH
 
Posts: 3
Joined: 06 Jul 2011, 09:25
Has thanked: 0 time
Been thanked: 1 time

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

Postby Sonic » 01 Aug 2011, 19:08

Useful info - thanks for that. :)
Working On: Life, the Universe, and Everything.
User avatar
Sonic
Apprentice
 
Posts: 827
Joined: 27 Feb 2010, 00:37
Has thanked: 3 times
Been thanked: 160 times

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

Postby llk2k6 » 02 Aug 2011, 00:41

CarlPH wrote:
llk2k6 wrote:Hello, I'm using Windows 7 64-bit installing to the default directory (C:\Program Files (x86)\MagicTG) and I can't launch the launcher or Shandalar yet everything else works fine. Anyone else run into this problem and if so how do I fix it?
I was running Windows 7 64-bit home and had this same problem. Everything works fine except the launcher and shandalar. And luckily I found the fix just yesterday.

The trick is, to include MTGlauncher.exe and Shandalar.exe as exceptions to Window 7's Data Execution Prevention(DEP).

Note: You must have administrator access to do this

Go to My computer > Right click it and click Properties
At the left part of your window click > remote setttings
Click the Advanced Tab
Under Performance > Click Settings (the uppermost most button)
Now Click the Data Execution Prevention (DEP) tab
Select
o Turn on DEP for all programs and services except those I select

click add, and browse your MagicTG Folder(Game installation folder) and select MTGlauncher.exe

click add again then select Shandalar.exe

I tested this myself and shandalar should now work fine on your Windows 7 system
Yep, that worked! Thanks a ton.
llk2k6
 
Posts: 4
Joined: 16 Jul 2011, 12:28
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

Postby Huggybaby » 02 Aug 2011, 07:21

Excellent news! Thanks for the report and thanks esp. CarlPH. 8)
User avatar
Huggybaby
Administrator
 
Posts: 3123
Joined: 15 Jan 2006, 19:44
Location: Finally out of Atlanta
Has thanked: 619 times
Been thanked: 574 times

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

Postby Talonblaze » 08 Aug 2011, 19:54

Having an issue with connectivity for multiplayer and followed the instructions to the letter.
What we get everytime we try to connect to the host is;
"E009:Sorry, but I can't create a DirectPlay session on that service provider."

This still happens even when using hamachi and changing the port number of manalink.ini.

Our Manalink version is 2.0
Talonblaze
 
Posts: 2
Joined: 08 Aug 2011, 19:49
Has thanked: 0 time
Been thanked: 0 time

Re: Microprose Magic the Gathering 2010 Custom Installer ISO

Postby Sonic » 10 Aug 2011, 21:20

Talonblaze wrote:Having an issue with connectivity for multiplayer and followed the instructions to the letter.
What we get everytime we try to connect to the host is;
"E009:Sorry, but I can't create a DirectPlay session on that service provider."

This still happens even when using hamachi and changing the port number of manalink.ini.

Our Manalink version is 2.0
Have you tried installing the Multiplayer Files from the first post in this thread? They can sometimes help.

Here's the link:

http://www.mediafire.com/?jnmlywtrj2z
Working On: Life, the Universe, and Everything.
User avatar
Sonic
Apprentice
 
Posts: 827
Joined: 27 Feb 2010, 00:37
Has thanked: 3 times
Been thanked: 160 times

PreviousNext

Return to Shandalar

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests


Who is online

In total there are 7 users online :: 0 registered, 0 hidden and 7 guests (based on users active over the past 10 minutes)
Most users ever online was 1371 on 09 Feb 2020, 16:22

Users browsing this forum: No registered users and 7 guests

Login Form